Het is traditie in Nederland om de geboorte van een kindje te vieren met beschuit met muisjes. In België kent men dit niet of nauwelijks en trakteert men op doopsuiker of ‘kinnekeskak’.
Waarschijnlijk is de gewoonte om geboortemuisjes te gaan eten ergens in de 17e eeuw ontstaan. De basis van de muisjes is de combinatie van anijszaadjes en suiker. Al eeuwen lang kent men aan anijszaadjes en anijsolie geneeskrachtige eigenschappen toe. Van de baker moest de kraamvrouw daarom anijs eten en kandeel drinken omdat dat goed zou zijn voor de productie van moedermelk. Beschuit was vroeger, in de 19e eeuw, behoorlijk prijzig en daarom, met gesuikerde muisjes, een echte traktatie. De wat minder bedeelde mensen aten vaak wit brood met suiker of een suikerbol. In 1938 bood ‘De Ruijter’ een blik oranje muisjes aan het Koninklijk Huis aan ter gelegenheid van de geboorte van prinses Beatrix en sindsdien is de populaire gewoonte niet meer weg te denken. De roze muisjes, eerst gekleurd door bietsuiker, kennen we het langst. De blauwe muisjes zijn er pas sinds 1994.
De beschuit met muisjes blijft, maar inmiddels zijn er allerlei varianten om de geboorte van een baby’tje te vieren. Wij maken regelmatig extra grote beschuiten. Iedere keer een uitdaging want beschuit, ingedroogd brood, breekt natuurlijk erg snel. Naast beschuiten maken we geboortetaarten, cakejes of vrolijk versierde cupcakes. Natuurlijk ook met muisjes!