Spritsen zijn heel lekkere koekjes. En met dit recept en tips ook makkelijk thuis te maken!
Voor ongeveer 20-25 koekjes heb je nodig:
- 250 gram roomboter
- 135 gram basterdsuiker
- 5 gram citroenrasp
- 2 gram zout
- 1 ei
- 300 gram (patent)bloem
- Mixer
- Kom
- Lepel
- Spuitzak met gekarteld spuitmondje
- Bakplaat en bakpapier
Zorg dat alle grondstoffen op kamertemperatuur zijn (voor Ronald grondstoffen, voor ons ingrediënten). Doe de boter, suiker, zout en citroenrasp in een kom en klop dit tot een luchtig mengsel (5-8 minuten). Het mengsel is telkens goed als het wit, echt wit, ziet. Doe het ei erbij en klop weer tot een romig mengsel. Let er op dat het ei volledig opgenomen is door de boter! Voeg in drie delen de bloem toe. Zet de mixer niet in een te hoge stand anders waait de bloem letterlijk weg. Pas als het deeg weer goed luchtig is, voeg je het volgende deel bloem toe. Klop lang genoeg, maar niet te lang. De boter mag geen vocht afscheiden.
Het deeg moet direct verwerkt worden. Spuit mooie, zogenaamde, echte spritsen of maak andere figuurtjes zoals rozetten, hartjes of letters. Je kunt de koekjes versieren met snoepjes of nootjes. Let er op dat het versiersel niet smelt.
Bak de koekjes vervolgens 16-18 minuten af in een voorverwarmde oven van 185 graden. Als ze goudgeel, tussendoor even kijken, zien zijn ze goed!
Extra lekker:
Je kunt de koekjes ook in chocolade dopen. Smelt chocolade naar keuze in de magnetron of au bain marie. Haal hier de koekjes doorheen. Leg de koekjes op een rooster of vetvrij papier en laat de chocolade hard worden.
Smakelijk!