Ode aan de warme bakker | De Zondag

Kom jij vaak op zondag in de winkel? Dan heb je vast het Zondagskrantje wel eens zien liggen, of je komt er speciaal voor. In de Zondag van een paar weken geleden stond een mooie column van, ik citeer, Sven Ornelis, radiomaker die elke week stil staat bij het grote en kleine nieuws:

‘Onze warme bakkers maken echt het verschil’

“Veel mensen vinden ons dagelijks brood te duur geworden, lees ik in de krant. Dat blijkt namelijk uit een enquête die is afgenomen bij duizend mensen, in opdracht van een grote Nederlandse supermarktketen. Naar aanleiding van dit door hen zelf bestelde onderzoek lanceert die keten onmiddellijk een grote stunt; ze verkopen voortaan brood dat minder dan een euro kost. Slim gezien. Wel jammer dat kranten waar je toch enige journalistieke sérieux van zou mogen verwachten, zich zo makkelijk voor dit soort commerciële een-tweetjes laten engageren. Maar er moet ook bij de krant brood op de plank komen en we weten hoe duur brood tegenwoordig geworden is. En zo is de cirkel helemaal rond.

Ik wil daarom graag even een onderzoek bij u bestellen. Bij u en die honderdduizenden andere lezers van De Zondag. De kans is groot dat u onze versgebakken gratis krant deze ochtend bij de bakker hebt meegenomen. U bent lekkere versgebakken croissants aan het eten, boterkoeken die authentiek kruimelen, pistoletjes die erg knapperig zijn en waar u een heerlijk laagje goede boter op hebt gesmeerd. De boter is overigens ook flink duurder geworden, net als ongeveer alles in het leven. Maar als ik u nu voor mijn persoonlijke, niet gesponsorde, enquête vraag; vindt u dat versgebakken brood van uw warme bakker bij het zondagse ontbijt de centen nog waard, dan denk ik dat het resultaat wel eens verrassend anders zou kunnen uitdraaien dan in dat onderzoek van die Hollandse supermarkt.

Zo heeft iedereen zijn waarheid. Ikzelf zit in het kamp van de gelukkige bakkersklanten. Hoe die mannen en vrouwen elke nacht opnieuw al hun vakmanschap en passie in het dagelijkse brood kneden dat is me wel wat centen waard. Ja, je kunt in de supermarkt natuurlijk ook redelijk goed brood kopen, en wellicht een stuk goedkoper. Maar ik draag onze warme bakkers nog altijd een warm hart toe, want ze maken echt het verschil. De kwaliteit die zij bieden, daar kan geen enkel afbakbrood tegen op, en ze mogen van mij dan ook hun boterham blijven verdienen”.

Amen.