Antwoorden op jouw vragen

We krijgen de hele dag door vragen. Over vanalles en nog wat. Ik ben al een tijdje aan het twijfelen om hier een apart kopje van te maken op onze site, dan kun je je vraag zo opzoeken. Maar misschien helpt een klein lijstje in ‘Het geheim van de bakker…’ ook al. Deze vragen krijgen we dus vrij regelmatig:

Hoe lang blijft worstenbrood lekker?

Deze vraag is wellicht gevoed door de naderende Carnaval 😊 Ronald bakt iedere dag worstenbrood. Zowel Hollands als Belgisch. De Hollandse worstenbroodjes (of Brabantse voor sommigen) zijn zeker 2 a 3 dagen lekker. Het advies is wel om ze koel te bewaren. De Belgische worstenbroodjes (de grotere, gemaakt met bladerdeeg of eigenlijk getoerd gerezen deeg) zijn de dag zelf het lekkerst. Een dag later zeker ook nog, maar wij zouden ze dan zeker lekker opwarmen!

Kan ik eierkoeken invriezen?

Volgens Ronald kan dit. Wij doen dit nooit dus we zouden het eigenlijk eens moeten testen. Al is het maar omdat we de vraag vrij geregeld krijgen. Als we het nu in zouden moeten schatten dan zouden we ze een klein weekje in de vriezer laten. Ronald verwacht dat ze daarna teveel uitdrogen. Overigens maakt het niet uit of je een gewone eierkoek, een noten- of een rozijneneierkoek hebt.

Hoeveel stuks rekenen jullie per persoon voor een ontbijtje of lunch?

We willen natuurlijk niet dat men iets tekort komt. Daarom rekenen we 3 stuks per persoon en iets erbij. Dat kunnen dus 3 pistolets zijn en een koffiekoek. Of een croissant, twee broodjes en een krentenbol. Zeker als je wat uitgebreider ontbijt of luncht of een buffetje hebt, dan eet je altijd wat meer. Een kleine eter zal hier teveel aan hebben, maar dit wordt dan gecompenseerd door een grote eter. Bij onze eigen, standaard, ontbijtjes, hebben we deze aantallen ook aangehouden. Wel hebben we, afhankelijk van de variant, een eitje en vers fruit toegevoegd en nog wat extra lekkers voor de variatie!

Wat is een gezond brood? Het meest gezond?

Volkoren. Punt. Bij een volkorenbrood wordt gebruik gemaakt van de hele graankorrel. En hierdoor krijg je de meeste voedingstoffen binnen. We hebben ook desemvolkoren. Onderzoeken zijn nog gaande, maar het lijkt er op dat dit, natuurlijk gerezen door onze eigen desem, nog wat gezonder is dat brood waarbij gebruik gemaakt is van bakkersgist. Ben je niet zo’n fan van volkoren? Tarwe is ook een gezonde optie. En ook brood waar extra pitten en zaadjes in zitten. Over het algemeen kunnen we zeggen dat de minste vezels in ardeens en wit brood zitten.

En dan de laatste en meest gestelde vraag… deze ga ik in een apart artikeltje beantwoorden en komt in mijn column in Ons Weekblad en op onze site: waarom is ‘mijn’ brood al op? Dit antwoord volgt dus snel!