Bierbostelbrood

Smaakvol, erg gezond, een, streekproduct, duurzaam en ambachtelijk. Redenen genoeg voor Ronald om te experimenteren met bierbostel van onze lokale brouwerij De Dochter van de Korenaar.

Van bier brood maken. Of eigenlijk van het restproduct. Bierbostel, ‘ontsuikerde mout’, blijft over als er bier gebrouwen is. Deze bostel kun je weggooien, veel boeren gebruiken het als krachtvoer voor hun vee, of je kunt er brood van maken! Bostel is erg gezond; het is erg eiwit- en vezelrijk en bevat weinig suikers (deze zitten in het bier). En ook al doet de naam anders vermoeden; er zit geen alcohol in.

In de 17e eeuw werd bostel al gebruikt in desembroden. Vanwege de voedingswaarde, de karaktervolle smaak en ook omdat door de borstel het brood lekker mals blijft. Ook Ronald heeft verschillende varianten gemaakt met als basis onze desem. Deze combinatie gaat namelijk heel goed samen. Beide zijn heel pure ingrediënten die elkaar in smaak ondersteunen. De bostel is voedzaam, maar verder vooral een smaaktoevoeging. Het vervangt geen andere grondstof, want desem wel doet.

Het was even experimenteren, maar we hebben geslaagde broodjes die snel te proeven zijn bij De dochter van de Korenaar!