Liever met zijn handen in het deeg

Verbouwen is niet aan Ronald besteed. Na een dag puinruimen zuchtte hij al; ‘wat zal ik blij zijn als ik gewoon weer met mijn handen in het deeg kan’.

Gelukkig mocht hij in onze bouwvakantie ook nog wat met brood doen. Namelijk ons eigen bier brouwen!

Twee vliegen in één klap. Derving nog meer tegen gaan (naast onder andere Too Good To Go) en een lokaal streekproduct maken met brood. Ik las hier een artikel over en dit leek me echt een heel leuk. De grootste uitdaging volgens het artikel was het vinden van een brouwerij. En laten wie die nou net op een steenworp afstand hebben. Ronald en Monique van de Dochter van de Korenaar zagen ons idee ook zitten. Brood kan een deel van het gerst vervangen. En dus kreeg mijn Ronald opdracht om gedroogd brood aan te leveren. ‘Een paar honderd kilo graag’. Dus dat hebben we tussen de bedrijven door gedaan. Dat waren heel veel zakken oud brood. Tussen het roosteren door hebben we natuurlijk de bostelbroodjes gemaakt met de bierbostel. Gelukkig hebben wij daar maar ongeveer een kilo van nodig. Wij vinden het echt super dat de samenwerking twee kanten op gaat. Het gezegde ‘waar de brouwer binnen is, moet de bakker buiten blijven’ gaat dus zeker niet op.

Vorige week werd het bier gebrouwen en mocht Ronald komen kijken helpen. Een heel andere wereld ging voor hem open. Het brouwen nam een dag in beslag. En nu is het wachten. Zeven weken wachten en bierproeven! De naam is er al: La bière boulanger!