Moet ie blijven?

‘De plakdrol’ of de draaikoek of de draoier of gewoon de Zeeuwse bolus? We waren weer even in Zeeland. Daar waar de bolus thuishoort. We hebben zelfs een bolussenvlaai gezien.

De bolus wordt niet alleen in Zeeland of Brabant gegeten, maar over de hele wereld. Vorm en smaak aangepast aan de regionale smaak. Hij is van Joodse origine en waarschijnlijk door Joodse Portugezen, die moesten vluchten voor de Spaanse inquisitie, naar Zeeland gekomen. De Zeeuwen verstaan de kunst van het bolusbakken het beste en hebben sinds eind jaren ’80 een bakwedstrijd met als prijs de titel ‘Beste Zeeuwse bolusbakker van het jaar’ in het leven geroepen. Dit ter promotie van het Zeeuwse cultuurgoed.

Er zijn veel thuisrecepten voor bolussen te vinden, maar een goede bolus maken komt erg precies. Een goede bolus is lekker stroperig en mals. Tijdens de wedstrijd worden de baksels getest op grootte (60-80 gram), gaarheid, kleur, volume, structuur en mechanische kwaliteit (of de vorm behouden blijft bij het eten). Het begint  met een goed, mals deeg van witbrood dat door de basterdsuiker, bij ons ook door kaneel, gerold wordt. Het rijsproces komt erg nauw en als de bolus ook maar een paar seconden te lang in de oven zit dan is ie al te droog.

Hoort de bolus bij ons in het assortiment? Het is een mooi product met een mooie historie, maar wel een typisch Zeeuwse. Kun je deze plakdrol missen of hoort ie toch bij een lekker ontbijtje of een kop thee? Wij twijfelen, soms vliegen ze de winkel uit en soms blijven ze liggen. Zullen we meeste stemmen gelden doen?