Roggebrood en bijna vakantie

‘Anders schrijf je een keer iets over roggebrood…’ Dit was Ronalds suggestie voor een stukje. Mijn reactie: ‘Ok, prima. Wat wil je erover kwijt?’ ‘Dat moet je dan nog even bedenken!’

Er kan over roggebrood veel geschreven worden. Als je het opzoekt dan is het zeker één van de gezondere broden, al is dit erg afhankelijk van het soort roggebrood. Roggebrood verschilt als geen ander brood per regio. Bij ons in de omgeving lijkt het nog het meest op zogenaamd normaal brood van de bakker. Een steviger rond brood gemaakt van een ander, veel jonger graan, dan tarwe. Normaal, een beetje generaliserend, vragen voornamelijk de Belgen bij ons om dun gesneden brood. Behalve bij rogge. Dit wordt ook door Nederlanders vaak dun gesneden gegeten. In België kennen ze feitelijk geen roggebrood. In ieder geval zeker niet zoals het Friese roggebrood. Het Friese roggebrood is dat heel vaste, vochtige donkere brood (wat Ronald zo lekker vindt en ik veel te overheersend van smaak vind). Brood dat niet van meel gemaakt wordt, maar grotendeels van de ongemalen graankorrel. Dit brood wordt daarom niet gebakken, maar ongeveer 15-20 uur gebraden. Dit rogge wordt gewoon als brood gegeten, maar ook vaak als borrelhapje geserveerd met bijvoorbeeld haring of brie met walnoot. Ons roggebrood valt niet zozeer in deze categorie en is vooral lekker met kaas, paté of bij de erwtensoep. En dat is dan weer goed carnavals-eten! En ook wij gaan daarvan genieten. Van zondag 26 februari tot en met woensdag 7 maart zijn we daarom gesloten. Donderdag 8 maart om 7 u zijn we er weer, alaaf!

Ps: extra brood nodig? Bestel snel en gemakkelijk online, www.bakkerijadams.be.