Wat was het warm

… vorige week en dat heeft invloed op de bakprocessen. Brood is een natuurproduct en die hoge temperaturen vragen om verschillende aanpassingen. De broodbakkers beginnen bij ons altijd om 24 uur. De bereiding van het brood duurt zeker 6 uur dus die tijd hebben we zeker nodig als we om 7 uur open willen.

Hoe verloopt ongeveer een nacht? De bakkers beginnen  met het afwegen van de grondstoffen voor alle degen. De grondstoffen zijn warmer dan normaal tijdens een hittegolf dus het water moet kouder zijn. Ook wordt er minder gist toegevoegd, want het rijzen gaat ook een stuk sneller. Zoveel sneller dat het brood in principe een uur eerder klaar kan zijn, alleen komt dit de smaak en kwaliteit niet ten goede. We moeten dus het rijzen tegengaan. Na het afwegen, kneden  en het  voorrijzen van het deeg worden de broden opgemaakt en moeten ze weer rijzen. Om ongeveer half 4 kunnen de eerste broden in de oven. Een oven van 280 graden die terugloopt  naar 240 graden. Koeler wordt het er in de bakkerij dus ook niet op! Gelukkig zijn onze bakkers redelijk hittebestendig. Ronald werkt rustig in een trui in de zomer en in de winter kruipt hij bijna in de oven om op te warmen. Om kwart over vier komen de eerste broden uit de oven die vervolgens nog zeker 2 uur af moeten koelen. Ook het afkoelen gaat langzamer met warm weer vandaar dat de blazer op het brood wordt gezet. Tegen half 7 kunnen de eerste broden naar de lekker koele winkel en vanaf 7 uur kunnen ze gesneden en verkocht worden, weer of geen weer!