De lekkerste scones maak je met dit recept

Oorspronkelijk komen ze uit Schotland. Scones. Kleine, stevige, zoete, witte broodjes. Lauwwarm met een dikke ongezoete crème of jam zijn ze het lekkerst. Een hit bij kinderen en vrij eenvoudig zelf te maken. Zie hieronder een goed recept met extra tips van Ronald.  

In van origine Britse landen eet men scones vaak bij de afternoon tea. Het verhaal gaat zelfs dat de Engelse afternoon tea ontstaan is door de scone, omdat Anna, hertogin van Bedford, ze elke dag om 16 uur bij haar thee wilde. Ook bij ons zijn ze vooral bekend van de high tea.

Er bestaan allerlei varianten op de scone. Ze kunnen gevuld zijn met rozijnen of fruit. En in Australië zijn pompoenscones erg geliefd. In Nederland lijkt de kwarkbol een beetje op de scone. Omdat ze licht gezoet zijn worden het soms ook wel gebakjes genoemd, maar dat zijn het niet. Ze lijken eerder een beetje op cake, maar eigenlijk moet je ze gewoon zelf proberen!

Ronald is ze aan het testen op verzoek van een paar klanten, maar je kunt ze ook zelf maken (het recept is gebaseerd op een recept uit de Broodbijbel – 2018 met her en der een paar aanpassingen):

Voor 7 kleine scones heb je nodig:

  • 250 gram tarwebloem
  • 100 gram melk, dit mag ook karnemelk zijn
  • 15 gram bakpoeder
  • 40 gram zachte roomboter
  • 40 gram kristalsuiker of basterdsuiker
  • 3 gram vanillesuiker
  • Snufje zout mag naar smaak
  • Strooibloem
  • Bakpapier
  • Losgeklopt ei
  • Voor de vulling jam naar smaak en mascarpone en crème fraîche.

De oven moet heet zijn voor dit recept; 240 graden. Zet hem zeker op tijd aan. Kneed alle ingrediënten rustig tot een deeg. Strooi de bloem op je werkplek en rol een plak deeg van 2,5 centimeter dik. Het deeg mag je 10 minuten laten rusten. Met een ronde steker met een doorsnede van 6 of 7 centimeter steek je plakjes uit het deeg. Leg deze op de met bakpapier beklede bakplaat. Laat de plakjes weer 10 minuutjes rusten en bestrijk ze vervolgens met ei. Zet de scones in de oven en verlaag de oven naar 220. Dit doe je zodat het bakpoeder zijn werk kan doen. Ze moeten ongeveer 15 minuten bakken.

Extra tips van Ronald:

  • Kneed het deeg zeker niet te lang.
  • Keer het deeg tijdens het rollen af en toe zodat het niet teveel krimpt.
  • Bak ze zeker niet te lang. Scones horen een lichte kleur te hebben.

De clotted cream kun je nog niet overal in Nederland en België vinden, maar een goede variant is gelukkig makkelijk zelf te maken. Je hebt alleen crème fraîche en mascarpone nodig. Het ligt eraan hoeveel cream je wilt maken. De verdeling is in ieder geval: 5 delen crème fraîche en 4 delen mascarpone. Het enige wat je moet doen is ze rustig door elkaar roeren of spatelen. Niet te stevig, want de cream hoort dik te zijn.

Smakelijk!

Ps: lukt het niet? Laat het ons weten, Ronald helpt graag.