De feestdagen. Erg gezellig, tegelijkertijd vaak ook druk en stressvol. Terwijl we gewoon samen met familie of vrienden willen genieten deze dagen. Daarom hieronder 3 tips dit zo goed mogelijk te regelen:
#1 Hoeveel eet je wanneer?
‘Heb ik wel voldoende?’ Dat is een vraag die we in de bakkerij vaak krijgen van klanten. We eten deze dagen behoorlijk veel en je wilt ook zeker van alles aanbieden, maar het is zonde als je van het één te weinig hebt en de rest moet weggooien.
De juiste hoeveelheden zijn moeilijk in te schatten (vinden wij ook nog steeds voor de productie van de winkel), al kun je het wel een beetje berekenen. Zet eerst op een rijtje hoeveel gasten er komen; hoeveel volwassenen en hoeveel kindjes. Wanneer komen de mensen? Kerstavond, na de mis? Een hele dag? Of krijg je mensen voor een brunch, borrel of diner over de vloer?
Wij hebben een aantal richtlijnen die we aanhouden qua aantallen; voor een echt eetmoment, zoals ontbijt, brunch, lunch, rekenen wij drie stuks voor een volwassene en iets erbij zoals een eierkoek. Voor kindjes twee stuks en wat erbij. Voor bij de een borrel of voor bij de koffie twee tot drie stuks, dus drie borrelhapjes (zie ‘gemakkelijke borrelhapjes’) of twee mini-koffiekoeken en een stuk kerstbrood. Bij groot gebak rekenen we één stuk vlaai, taart of een koffiekoek per persoon. Als we brood rekenen voor bij de soep of voor een lekker toastje dan rekenen we twee tot drie soepbroodjes per persoon of zo’n vier-vijf stukjes stokbrood per persoon. Dit is een beetje afhankelijk van het serveermoment. Komt het brood al voor het gerecht of bij het gerecht op tafel?
Voor de feestdagen zoals na de mis op Kerstavond rekenen we één of twee stukken kerstbrood per persoon en een worstenbroodje. Een warm worstenbroodje gaat er altijd in, ook ’s middags na een wandeling of na, hopelijk, een sneeuwballengevecht.
#2 Wat eet je wanneer?
Bij de eerste tip kwamen al een aantal suggesties voorbij, maar weet dat je best veel producten op meerdere momenten kunt eten. En dat je veel producten die over zijn in kunt vriezen.
Pistolets vinden wij persoonlijk alleen op de dag zelf lekker. Voor Eerste Kerstdag dus niet zo’n goed idee, voor Tweede Kerstdag wel. Afbakbroodjes en stokbrood bieden een oplossing, paar minuutjes in een goed voorverwarmde oven en klaar! Een gewone boterham en zachte broodjes zijn ook altijd lekker bij het ontbijt of een brunch en ook deze kunnen makkelijk ingevroren worden. Een zeebonkje kan hier goed bij, maar veel mensen eten deze met een kaasje en een wijntje erbij. Krentenbollen, eierkoeken en bolussen blijven ook zeker twee tot drie dagen lekker en kunnen ook als tussendoortje dienen als je bijvoorbeeld laat ontbijt en ’s avonds uitgebreid dineert.
Kerstbrood en worstenbrood zijn altijd goed tijdens deze dagen. Bij het ontbijt, de brunch, maar ook bij de koffie of de borrel. Hollands worstenbrood kun je goed invriezen, ontdooien duurt wel lang dus houdt daar rekening mee.
Dan zoet. Koffiekoeken zijn ideaal, want ook die passen bij meerdere momenten; ontbijt, lunch of bij de koffie. Een taart die wij vaak bij de koffie of thee serveren is progres. Officieel is dit eigenlijk een ijstaart dus deze kan ook heel goed als dessert dienen of diepgevroren bewaard worden. Hetzelfde geldt voor een champagnestammetje; wij eten die zelf altijd als toetje.
Smaken verschillen, maar de ervaring leert ons dat bijna iedereen wel van slagroom en fruit houdt. Dat zijn dus altijd goede keuzes als je twijfelt. Bij oudjaar horen traditioneel de oliebollen, maar ook appel lusten veel mensen graag. Een warme appelbol, flap of appelbeignet zijn een goede optie voor diegenen die niet zo fan zijn van de smoutebol.
Tot slot is het belangrijk te kijken bij de keuze van zoet hoe je alles kunt bewaren. Gebak, zeker met gele room of slagroom erin, moet koel staan. Heb je dus weinig koelruimte of geen koele ruimte kies dan voor een lekkere cake of een appeltaart die wat meer kan hebben net als zanddeegvlaaitjes. Verder geldt voor alles; zet het niet tegen de vochtige achterkant van de koelkast. Zeker de bodem van een bladerdeegvlaai kan hier niet tegen. Deze is sowieso wat gevoeliger dan de zachte bodem dus wil je een vlaai bewaren, ga dan voor een zachte bodem.
#3 Plan
Een goede voorbereiding is het halve werk.
Bedenk dus wie er wanneer komt en wat je wilt eten. Bekijk wanneer je boodschappen wilt gaan doen. Veel langer houdbare producten kun je al eerder in huis halen. Bij ons kan dat niet, maar je kunt wel kijken wanneer je je bestelling af komt halen. Als je bestelt hebt, dan liggen de producten toch klaar. De piek ligt bij ons tussen 8 en 11 uur , maar later afhalen kan ook, dus waarom dan in de rij gaan staan?
Omdat dit de eerste nieuwsbrief is en om 2018 goed af te sluiten (en omdat wij ons dan ook goed kunnen voorbereiden) hebben we een lekkere actie; bestel voor 24, 26 of 31 december en maak kans op een heerlijk ontbijtje voor 4 personen! De winnaars worden 3 januari bekend gemaakt.
Dus, vul de bestellijst in en breng hem gezellig even binnen of bestel online en wij zorgen ervoor dat jullie kunnen genieten van al het lekkers!