Van alle broden die gemaakt worden in België worden de meesten opgegeten door gezinnen met kinderen, gevolgd door gepensioneerden. Vanuit de EU wordt de campagne ‘Brood goed verhaal’ gesteund om mensen weer meer brood te laten eten – vooral vanwege het gezondheidsaspect – en dit lijkt te werken:
Al meerdere malen schreef ik over de campagne ‘Brood goed verhaal’. Het stukje uit de vorige nieuwsbrief kwam hier vandaan en vorig jaar is dus bij ons het promotiefilmpje opgenomen om volkorenbrood meer onder de aandacht te brengen.
Als bakker zijn we hier natuurlijk erg blij mee – brood is ons belangrijkst product dus logisch. Maar ook als mens staan we hier meer dan achter. We eten het al duizenden en duizenden jaren over de hele wereld. Brood is supergezond, voedzaam en relatief goedkoop. Het doet ons – als ouders – echt pijn als kinderen geen of te weinig eten bij zich hebben op school of als er enkel een supermarktcroissant in een zakje meegaat.
Veel dingen in het leven gaan om keuzes maken en uit de cijfers blijkt dat mensen minder kiezen voor de ontbijtgranenmarkt – die producten zijn vaak duurder en ongezonder. De Belg eet echter nog steeds het meeste witbrood (39%), al is dit in Vlaanderen niet meer zo. De gemiddelde Vlaming eet het meeste ‘een grof of grijs’ brood, tarwe dus 😉, gevolgd door meergranen en volkoren.
Brood eten we het meeste bij het ontbijt, met een tas koffie of thee. 49% luncht ook regelmatig met brood. Wat is de grootste concurrent tijdens de lunch van brood? In België nog de warme maaltijd. Dit is echt anders dan in Nederland en betekent ook dat de avondmaaltijd in België vaak uit brood bestaat of brood bevat; 30% eet dagelijks ’s avonds brood.
Waarom eten we brood? Uit gewoonte, omdat het voedzaam is en vanwege de gezonde voedingsstoffen. Volkoren eten we ook voor de vele vezels. Als mensen geen of minder brood eten dan is dat vaak vanwege een dieet.
Veel brood wordt – helaas – bij de supermarkt gekocht. Mensen doen dit vooral vanwege de prijs en het gemak. Degenen die voor smaak en kwaliteit gaan kopen brood bij de ambachtelijke bakker. Dus behoor jij tot die 69% met een goede smaak?!
Bron: Instituut Brood en Gezondheid