#21 Hoe ‘moet’ een brood er uit zien?

Dat is vastgelegd in zogenaamde Koninklijke besluiten. Een brood is volgens de officiële definitie ‘het produkt van de broodbakkerij bekomen door het bakken van gekneed en gegist deeg en dat is bereid met meel van bakwaardige graangewassen, drinkwater, gist of zuurdesem en zout’.

Deze definitie is in België, naast nog allerlei regeltjes, vastgelegd in een zogenaamd Koninklijke Besluit. Het KB stamt uit 1985 en is inmiddels enigszins verouderd…  Een brood is bijvoorbeeld pas een brood als het;

a) ‘rond met kruimzijden is

b) rond, ovaal of rechthoekig zonder kruimzijden is of

c) langwerpig en ten minste 11 centimeter per 100 gram metend en op het bovenvlak ingekerfd is’

Diverse KBs worden momenteel herzien aangezien ze vrij absurd zijn.  Maar er zijn nog veel richtlijnen waar we ons aan moeten houden, omdat een brood, dat niet voorverpakt is, niet geëtiketteerd hoeft te worden.

Schap-etiket

Schap-etiket

De kwaliteit van ons brood wordt regelmatig gecontroleerd door de FAVV. Zij controleren bijvoorbeeld de hoeveelheid zout, percentages grondstoffen en ook droge stof. Verschillende broodsoorten variëren in gewicht, maar kort gezegd  komt het er op neer dat een brood na het bakken ongeveer 800 gram moet wegen; wat we ook moeten vermelden op het schap. Zo wordt ervoor gezorgd dat broden een vergelijkbare voedingswaarde hebben en dat bakkers niet kunnen sjoemelen door bijvoorbeeld meer water aan een deeg toe te voegen en zo een minder voedzaam brood voor een hogere prijs verkopen.

 (bron: http://www.ejustice.just.fgov.be)