Ik ben flexibel | flexi job in België

We hebben dus uurtjes over in de winkel; voor studenten of flexi-jobbers. We krijgen regelmatig reacties: ‘lijkt me heel leuk en ik ben zeker flexibel‘. Maar een flexi job is toch net anders dan flexibel zijn. In Nederland kent men deze regeling niet en in de grensstreek ook niet zo. Maar het is zeker interessant:

Wat is een flexi-job? Ik probeer het kort en eenvoudig uit te leggen, met een aantal verwijzingen naar sites met meer informatie.  

Werk je ergens 4/5 of 5/5 (of ben je ‘op’ pensioen)? Dus fulltime of bijna fulltime, dan kun je bij een andere organisatie, een ander bedrijf een flexi job gaan doen. Je kunt dan lekker wat bijverdienen, omdat je over de bezoldiging – salaris op z’n Nederlands 😉- geen lasten hoeft te betalen. Geen belasting en geen sociale lasten. Bruto is dus netto! Je maakt dus geen overuren die zwaarder belast worden of die je later op zou moeten nemen. Het inkomen wordt niet opgeteld voor de zogenaamde belastingbrief, dus je komt niet in een hogere belastingschijf uit. En dat maakt het financieel interessant voor de werknemer. Wat er bij komt, is dat je eens de kans hebt iets totaal anders te doen dan je normale werk. Zit je normaal gesproken de hele dag achter je computer of in besprekingen, dat is bij ons zeker niet het geval!

Voor de werkgever, voor ons dan toch, is met name het stukje flexibel fijn. Deze mensen hebben een flexibele raamovereenkomst, een contractje. En dat is bij ons, en bijvoorbeeld in de horeca, erg fijn. Het ene weekend is nou eenmaal drukker dan het andere weekend en soms hebben studenten toevallig allemaal sportwedstrijden of veel examens. En als werkgever hoef je maar een werkgeversbijdrage van 25% op het loon te betalen; nog steeds veel behoorlijk, maar ja, dat is België.

Wij hebben eerder met flexi-jobs gewerkt en dan wel afspraken gemaakt om goed te kunnen plannen. Een iemand kwam bijvoorbeeld elke dinsdag en een winkeldame iedere zaterdagochtend, mits ze geen dienst had. En dat kan! Een en ander wordt vast gelegd in een overeenkomst.

Oké, dit klinkt te mooi om waar te zijn. Wat zijn de dingen om in de gaten te houden en voorwaarden?

  • Het grootste nadeel in de grensstreek: Als je vaste werkgever een bedrijf in het buitenland is, dus niet België, dan kun je helaas geen flexi job doen. En als zelfstandige kan het ook niet. Je moet dus in België werkzaam zijn.
  • Voor mij is het wat meer administratie. Aangetoond moet worden dat iemand 4/5 danwel 5/5 werkt, ik moet een raamovereenkomst maken en ik moet melden bij de overheid dat iemand komt flexi jobben.
  • Het maximum wat je bij mag verdienen is €12.000,00. Bij een gepensioneerde kan dit bedrag afwijken.
  • Je moet telkens minimaal 3 kwartalen 4/5 of 5/5 gewerkt hebben. Je kunt dus niet meteen starten met een flexi job.

Op deze website van de overheid kun je alvast meer informatie vinden en ook op deze van Jobat. Heb je interesse of vragen? Neem dan zeker contact op en wie weet sta binnenkort bij ons te flexi jobben!