Je moet wat als de bakker er niet is…

Makkelijker kan bijna niet. Een keer iets anders dan brood, maar wel vezelrijk. En… je moet wat als de bakker er niet is: zelf granola maken!

Granola is eigenlijk de gezonde variant van cruesli. Het meest gezond is muesli, wat ongezoet en ongeroosterd is. Maar juist het roosteren wat zorgt voor de krokante bite, maakt het lekker. Granola zelf maken is erg eenvoudig en je kunt het lang bewaren. Dit was ons recept:

Er is een paar basis’regels’. Zorg dat je altijd 6 delen droge grondstoffen hebt versus 1 deel natte ingrediënten. Als droge ingrediënten hebben wij onbewerkte havervlokken (150 gram), gemixte ongezouten noten (100 gram) en zaden (50 gram) gebruikt en voor de natte ingrediënten honing (4 eetlepels) en zonnebloemolie (3 eetlepels). Kokosolie kan ook een goede optie zijn.

Verwarm de oven voor op ongeveer 150 graden. Dit varieert per oven, maar de temperatuur moet liggen tussen de 150 en 170 graden.

Hussel alle ingrediënten door elkaar en verspreid het mengsel op een bakplaat die je eerst belegd met bakpapier. Zet de plaat voor 15 minuutjes in de oven. Schep af en toe door het mengsel en houd in de gaten of de granola niet te hard bakt.

Laat het mengsel afkoelen en geniet ervan met wat yoghurt en (gedroogd) fruit. Kokos kan er ook bij net als stukjes chocolade. Wil je er rozijnen bij? Doe dit dan als je het gaat eten en niet bij het basismengsel. Dan krijg je namelijk van die harde smaakloze dingen en dat is zonde. Het basismengsel kun je in een afgesloten pot ongeveer 2 weken bewaren, maar dan zijn we er al lang weer! Donderdag 14 maart om 7 uur ligt de winkel weer vol met brood en pistolets, tot dan!