Makkelijke borrelrecepten

Makkelijke borrelhapjes. Voor bij de kerstborrel zijn hapjes met bladerdeeg een groot succes. Je kunt er alle kanten mee uit. Wij hebben een aantal hapjes uitgeprobeerd. Zoet en hartig. Voor volwassenen en voor kinderen. Met bladerdeeg en met filodeeg. En met extra tips van de bakker.

#1 Kerststerren zoet of hartig

Deze kerststerren zien er super feestelijk uit en zijn heerlijk!

Nodig voor de hartige variant: voor 10 stuks heb je 10 plakjes bladerdeeg nodig, 100 gram roomkaas, 15 gram geraspte kaas (soort naar smaak), 1 plakje cervelaat en 5 zongedroogde tomaatjes. Voor de afwerking een losgeklopt ei en een beetje basilicum.

Bereidingswijze mengsel: snijd de cervelaat en de zongedroogde tomaatjes in kleine stukjes en meng met de roomkaas en de geraspte kaas. Zorg dat het een fijn en niet te nat mengsel is.

Nodig voor de zoete variant: voor 10 stuks 10 plakjes bladerdeeg en een potje cranberryjam. Tip: mocht je nog wat roomkaas overhebben, dan past dit erg goed bij cranberry.

Bereidingswijze: leg de plakjes bladerdeeg naast elkaar en snijdt ze vanuit ieder hoek in richting het midden. Let op dat je ze niet door snijdt. Leg in het midden het mengsel en strijk ook een beetje op de punten anders worden deze een beetje droog. Pak een puntje en vouw dit om, sla een puntje over en vouw het volgende puntje om. Doe dit bij 4 puntjes en zorg dat deze bij elkaar uitkomen. Dit klinkt misschien cryptisch, maar op de foto zie je dat het heel eenvoudig is. Bestrijk met ei en werk af met basilicum voor de hartige sterren en eventueel grove suiker voor de cranberrysterren. Bak ongeveer 15 minuten af in een oven van 225 graden. Smakelijk!

#2 Een klassieker; bladerdeegworstjes

Helemaal niet spannend. Niet om te maken en niet qua smaak. Maar wel favoriet bij veel kinderen. En, je kunt ze met kindjes maken. Ons dochtertje van 4 lukte het al aardig.

Nodig: voor 12 stuks heb je 12 mini knakworstjes nodig en 3 plakjes bladerdeeg, een ei en peper en zout.

Bereidingswijze: Ieder plakje bladerdeeg snijdt je in 4 reepjes. Deze reepjes wikkel je om de worstjes heen. Bestrijk ze met wat ei, naar smaak kun je peper of zout toevoegen en ze kunnen de oven al in! 25-30 minuutjes op 200 graden bakken. Daarna niet te snel aanvallen, want ze zijn erg warm.

#3 Filorolletjes met champignons en beenham

Naast bladerdeeg kun je ook heel goed filodeeg gebruiken voor lekkere hapjes. Het is een flinterdun deeg dus wel wat lastiger te verwerken. Bladerdeeg kenmerkt zich door de vele laagjes, terwijl filodeeg lekker krokant wordt. Filodeeg is minder vet dan bladerdeeg en rijst niet.

Nodig: voor 20 stuks heb je 20 plakjes filodeeg nodig, een bakje (kastanje)champignons, kruidenroomkaas en 150 gram beenham in reepjes. Een ei voor het bestrijken van de rolletjes en 40 stukjes (vlieger)touw van ongeveer 15 cm om de uiteinden van de rolletjes bijeen te knopen.

Bereidingswijze: snijd de champignons fijn en bak ze even. Giet het vocht af, want het mengsel mag uiteindelijk zeker niet te vochtig zijn. Voeg de beenham toe en meng vervolgens de roomkaas door het mengsel. De hoeveelheid roomkaas naar smaak toevoegen waarbij je let op de dikte van de vulling.

Leg met een lepel een beetje vulling op het filodeeg, rol het dicht en knoop de uiteinden dicht. Nu merk je goed dat filodeeg een heel dun deeg is. Zorg daarom dat je niet teveel vulling erin doet en dat je de uiteinden niet te strak bij elkaar knoopt. Strijk een beetje ei over de rolletjes en bak ze 20-25 minuten af op 250 graden. Deze hapjes zijn lauwwarm het allerlekkerst!

En nee, de touwtjes branden niet in de oven. Kan niet volgens Ronald 😉

Een paar extra tips van de bakker:

  • Probeer snel te werken. We gaan er even vanuit dat je met deeg uit de vriezer gaat werken. Hoe langer dit uit de vriezer ligt, des te meer het gaat scheuren.
  • Er is iemand, een bakker, bezig geweest om het bladerdeeg de kenmerkende laagjes te geven. Zorg daarom dat je het deeg niet teveel meer bewerkt, want dan verdwijnt de luchtigheid.
  • Het filodeeg kun je eventueel tussen een vochtige theedoek laten ontdooien dan droogt het minder snel uit.
  • Deze hapjes kun je prima van tevoren maken. Wij zouden ze max 2 dagen van te voren maken en afbakken. Ze vervolgens luchtdicht koel bewaren. En dan 5 minuutjes opnieuw opwarmen in een oven van 225 graden als je ze wilt serveren. Je kunt ze ook eerder maken en niet afbakken, maar dan moet je zorgen dat ze niet aan elkaar plakken, je moet zorgen dat het deeg niet scheurt door de zwaarte van het mengsel en je moet ruimte in de koelkast hebben.
  • Kijk tijdens het bakken even naar de hapjes. De graden en baktijden zijn richtlijnen en afhankelijk van de hoeveelheid deeg en vulling.

Succes en laat gerust weten of het gelukt is of niet, vinden we leuk!

Â