Wij schrokken niet van dit berichtje, al zijn we zelf ook misleid en baalt Liz een beetje. Fijn dat dit onderzocht en bevestigd is: ‘NVWA – volkoren producten niet altijd echt volkoren’:
De NVWA, Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit, heeft 190 zogenaamde volkorenproducten van 7 grote supermarktketens gecontroleerd. Producten als koekjes, pasta, crackers en beschuit. Maar liefst meer dan een kwart hiervan had geen volkoren genoemd mogen worden.
Je mag een product alleen volkoren noemen, en hier heb ik al vaak over geschreven, als de hele graankorrel gebruikt is. Dus er zit meel in het product, geen bloem. Bloem krijg je als je gaat zeven; je zeeft dan de gezonde stoffen als de kiem en zemelen eruit.
Wij bakkers moeten volkorenmeel gebruiken als we volkoren willen verkopen. We worden hier ook op gecontroleerd. Zelf hebben wij 100% volkoren, 100% spelt en Vikornvolkoren Er zijn ook broden met een mengeling zoals bij ons rogge, maar dan mogen we het dus ook geen 100% rogge noemen. Waarom doet Ronald dit? Bij rogge omdat er anders amper werking in het deeg zit. Roggebroden zijn al wat vaster van structuur, maar wij willen wel graag een rond brood hebben dus vandaar.
Bij een ambachtelijke bakker, in België herkend door het ‘echt brood’ logo, zit je dus goed!
Inmiddels is een aantal producten niet meer verkrijgbaar en een groot deel is de verpakking aangepast. Let op, het product is dus niet aangepast. En daarom moet papa dus weer zelf beschuiten gaan maken, want de volkorenbeschuiten die we uit de supermarkt hadden zijn inmiddels niet meer verkrijgbaar bij de blauwe supermarkt. En dat waren Liz haar lievelings…. Conclusie; lees dus altijd goed een etiket. Check het op meel en het percentage. Vanaf 80% meel mag het in de supermarkt een volkorenproduct genoemd worden.
Bron: NVWA.