Zodra ze er weer zijn, vliegen ze de deur uit. Producten met aardbeien en nu ook bakjes aardbeien uit de koelvitrine. Onze aardbeien zijn de wereldberoemde uit Hoogstraten van Marty Claasse Lucius. Wat je nog niet wist over deze aardbeien en onze producten lees je hier:
Bewaren: als je aardbeien niet direct opeet dan kun je ze het best uit het doosje in een vergiet of op keukenpapier in de koelkast bewaren. De lucht kan er dan goed bij. Je kunt ze zo 2 tot 3 dagen bewaren.
Wij hebben meer dan 10 producten met aardbeien. De aardbeienvlaaitje en vlaaien met zachte bodem verkopen we het meest. Mijn favoriet is het schuitje met aardbeien of het zanddeeghart dat we ook met Moederdag hebben. Dat komt niet overigens niet door de aardbeien maar door de bodem.
Op een grote vlaai gaat bij ons bijna een bakje aardbeien. Zo kom je wel aan 2 stuks fruit op een dag! Ons zoontje van net 3 haalt dat zeker. Die is de grootste fan van aardbeien die je kunt vinden en sluipt stiekem naar de koelkast of waar dan ze dan ook liggen. Net zolang tot ze op zijn.
Een moederdagvlaai hoort er traditiegetrouw gewoon bij. Een gewone ronde of een hartje. We maken ze die dag (beginnen in de nacht) non stop. Iedereen is dan ineens banketbakker en onze handen kleuren rood van het sap. Wij verwerken dan op een dag ongeveer 50 kilo aardbeien.
Jaarlijks worden er in Hoogstraten meer dan 30 miljoen kilo aardbeien verhandeld. Dan is 50 kilo niet eens zoveel… De telers komen uit noord België en ook een aantal net over de grens in Nederland.
Er zijn meerdere rassen. De meest verkochte zijn de Elsanta. Rood en smakelijk, wat een aardbei moet zijn 😊 Dit is het hoofdras van de Hoogstraten aardbeien en die hebben wij ook. Ze bieden ook Sonata, Sonsation, Limalexia en Murano aan. Allemaal lekker met net andere eigenschappen. Nieuwe soorten worden getest in een heus proefcentrum!
Aardbeien worden het hele jaar geteeld en verkocht, maar wij werken met de seizoenen en hebben ze dus vanaf ongeveer 1 april (Pasen) tot 1 oktober. In die periode vinden we ze het lekkerst en zijn ze het beste te verwerken.
Aardbeien kun je invriezen, maar alleen als je er daarna bijvoorbeeld jam of siroop van wilt maken. Ontdooide aardbeien verliezen namelijk hun glans en textuur.
Bron: www.hoogstraten.eu