Het vergif van deze tijd

Het vergif van deze tijd? Op dit moment is het imago van suiker slecht. Maar hoe slecht of goed is suiker eigenlijk? Wat doet het met je lijf?

Bakkers zijn de hele dag met voeding, grondstoffen en recepten bezig. Wij volgen onderzoeken en  nieuwe ontwikkelen dan ook op de voet. Zo ook een bijeenkomst, waar we zelf niet bij waren, over suiker.

Veel voedingsmiddelenfabrikanten zijn bezig suiker in hun producten te verminderen en te vervangen. De voornaamste reden is het toenemende overgewicht bij steeds meer mensen wat mede komt door een teveel aan suiker. En ook omdat suiker op dit moment een slecht imago heeft. ‘Als mensen geloven dat suiker slecht voor je is, dan breng je daar weinig tegen in. Voeding is voor veel mensen een geloof,’ alsdus Zsuzsan Proos, kennisspecialist voeding en gezondheid bij het NBC.

Eens in de zoveel tijd is er een zogenaamde boosdoener. Een voedingsmiddel dat je volgens velen zou moeten mijden of vervangen. Vaak is dit een hype en gaat gepaard met veel media aandacht, dieetboeken en nieuwe producten. Dit was zo bij vet, zout, koolhydraten en ook suiker. Toch heeft ons lichaam ook suiker nodig. Suiker of sacharose is een zoete stof die van nature voorkomt in fruit, mais, suikerriet en suikerbiet. Het lichaam breekt koolhydraten af tot enkelvoudige suikermoleculen. Ons lichaam heeft glucose nodig voor de hersenen en spieren. Het is een soort brandstof. En, nu komt het, het lichaam maakt geen onderscheid tussen natuurlijke of toegevoegd suikers. Het lichaam verwerkt alle suikers op dezelfde wijze. De verwerkingssnelheid van suiker in een glas cola is wel anders dan die in volkoren brood. Het advies is, zoals vaak, suiker past in een gezonde leefstijl, maar met mate.

Moeten wij bakkers hier iets mee? Ja, natuurlijk. Wij zijn het aan onze ambt verplicht om nieuwe kennis en ontwikkelingen tot ons te nemen en hier iets mee te doen. Uit testen is gebleken dat je suiker niet zomaar kunt vervangen door een andere zoetstof. Het heeft namelijk onder meer effect op houdbaarheid, bakprocessen en kleuring van een product. Ook is over veel zoetstoffen nog maar weinig bekend. En zoet weglaten is geen optie. Wel kunnen wij als bakkers suiker verminderen door bijvoorbeeld goede zoete appels te gebruiken of amandelspijs. Ook rozijnen, cranberries en dus mais geven een zoete smaak. Uiteindelijk gaat het erom dat een product kwalitatief goed en lekker is en smaakt naar waar het zou moeten smaken. Zodat we met mate goed kunnen genieten!

Bronnen: Nederlands Bakkerij Centrum, Genootschap voor de bakkerij, het Voedingscentrum.