Zo raak je die kilo’s wel kwijt

Nee, wij zijn geen gediplomeerde diëtisten. En ook geen voedingswetenschappers. Wel zijn we iedere dag met voeding bezig. Ronald heeft na de reguliere bakkersopleiding voedingstechnologie gestudeerd en we lezen veel. Het lukt ons aardig om zin van onzin te onderscheiden. Een paar kilo kwijt of gezonder leven is wederom het meest voorgenomen goede voornemen. Gezond(er) eten is niet zo moeilijk. De basisregels zijn feitelijk heel simpel. Er is veel discussie rondom voeding, maar eigenlijk zijn de deskundigen het best wel met elkaar eens:

  • Eet niet meer dan je nodig hebt en eet gevarieerd. Variatie in je eten is cruciaal. Als je gevarieerd eet, dan krijg je bijna automatisch alle benodigde vitamines, mineralen en bouwstoffen binnen die je lijf nodig heeft. Wij geloven niet dat het goed is om een voedingsstof volledig weg te laten. Laat niet zomaar of ineens suiker, vet, koolhydraten of eiwitten weg. Je hebt al deze stoffen nodig. Het merendeel levert in combinatie met elkaar een bijdrage aan de gezondheid van je lichaam. De lange termijn effecten van het weglaten van voedingsstoffen zijn nog niet bekend. Op korte termijn voel je je vaak beter en verlies je gewicht, maar vaak zijn deze diëten niet vol te houden.

 

  • Sla geen maaltijden over. Het lichaam heeft eenvoudigweg brandstof nodig. Je verbruikt de hele dag door energie. Wil je afvallen, dan moeten we vaak gezonder eten en meer bewegen.

 

  • Als je geniet, geniet dan goed. Van goede producten. Eet iets wat je echt lekker vindt. En niet omdat het hoort, zomaar gedachteloos of omdat je denkt dat je honger hebt. Zonde! Eet voeding of wat lekkers, want dan mag namelijk, gemaakt van kwalitatief hoogwaardige grondstoffen. Zoals een echt goede cappuccino in plaats van eentje uit een koffieautomaat of een echte roombotercroissant. Mijd verborgen dikmakers. Dit zijn de gedachteloze tussendoortjes, extra saus, dubbel beleg en toch ook frisdrank.

 

  • Weet dat basisvoeding niet dik maakt of slecht is. Mensen eten al eeuwen aardappels, rijst en brood. Met producten die zo min mogelijk bewerkt zijn is niets mis: groenten, fruit, noten, ‘volle koren’, zilvervliesrijst, vette vis, een goede biefstuk etc.  De dikmakers zijn vaak de bereidingswijze, het beleg of het sausje. De broodconsumptie van mensen is bijvoorbeeld gedaald in België sinds de Tweede Wereldoorlog terwijl het gemiddelde gewicht van mensen alleen maar toegenomen is…

 

  • Weet wat je slechte gewoontes of momenten zijn. Die cappuccino is zo’n 80 kilocalorieën, een zwarte koffie is 1 kilocalorie. Een andere valkuil, ook die van ons, is te laat eten. En dan is er in de bakkerij van alles voorhanden waardoor we zwichten voor die koffiekoek. Een keer iets ‘slechts’ eten mag best, maar probeer dan een maaltijd te vervangen en het niet als extra te eten. Dus de pizza, liefst met groenten, als avondeten en niet nog een punt ’s avonds.

 

  • Een wonderdieet bestaat niet. Kijk maar eens om je heen. Als het zou bestaan zouden we allemaal een gezond gewicht hebben. Waar men het in de wetenschap over eens is, is dat diëten niet werkt. Even wel, volhouden lukt maar weinigen. Beter is het om je levensstijl aan te passen. Stap voor stap. Een goed handvat is de 80/20 regel. Als je 80% van de tijd gezond eet, kun je met een gerust hart 20% van de tijd ‘zondigen’ of iets minder gezond eten. De regel is eenvoudig en gemakkelijk toe te passen en kleine veranderingen hebben groot effect. Een schepje suiker minder in de koffie, bij het ontbijt al wat fruit eten of wat vaker de fiets pakken zijn gewoontes die redelijk makkelijk aan te leren zijn.

Ik denk dat we met ons boerenverstand al een heel eind komen. Eet geen dingen die je (over)grootmoeder niet als eten zou herkennen. Dan is er helemaal niets mis met lekker eten!