Zomerse recepten met brood

Het grootste nadeel van vakantie is en blijft het missen van ons eigen brood, pistolets en worstenbrood… Afbakpistolets maken al veel goed! En we hebben gezocht naar een aantal goede zomerse gerechten, ook zonder oven, wel zo gemakkelijk op de camping…

Snel. Gemakkelijk. Een beetje gezond. Licht. Gezellig. Met brood. Dit allemaal graag tijdens de vakantie. Tijdens het zoeken waren dat de zoektermen. En dit kwam er uit:

  • Wij eten veel en vaak soep. Vooral Liz is een echte soepfan. Het liefste tomatensoep van oma. Voor dit recept is een stevige soep aan te raden. Een pistolet kun je namelijk goed uithollen (Ronald gruwelt hier overigens van) en gebruiken als soepkom. Goede soepen hiervoor zijn tomatensoep, courgettesoup, champignongsoep of bloemkool of brocollisoep. Voordeel van dit recept is dat je amper afwas hebt!
  • Een uitgeholde pistolet kun je ook vullen met Mexicaans gehakt of met een Caesar salade.
  • Een panzanella, Italiaanse broodsalade, voldoet ook aan alle criteria. Wij zouden ‘grote’ croutons van oud brood maken; in een pan met een beetje olijfolie en knoflook. Deze croutons meng je met tomaatblokjes, Italiaanse kruiden, rode ui en rode wijnazijn en klaar!
  • Bruchetta’s kun je in de oven, maar ook met een pan maken. Er kan vanalles op; wij houden van tapenade, tomaat en olijfjes.
  • Wel een oven heb je nodig voor broodschotels, maar deze zijn ideaal als je oud brood overhebt. In een ingevette ovenschaal leg je trapsgewijs sneetjes brood (4 stuks) met daar bovenop gerookte kip, wat groentes en kruiden. Hierover heen schenk je een mengsel van ei (4 stuks), 250 milliliter melk en gerapte kaas. Dit gerecht moet 30 minuten in een oven van 180 graden om te garen.  
  • Deze pizza kan wel in de pan, met als bodem… brood. Je kunt alle soorten brood gebruiken. Verwarm in een pan een beetje olijfolie en leg daarop de sneetjes brood besmeerd met tomatensaus, kruiden en beleg naar keuze. Kaas erop, deksel er op en na 8 tot 10 minuutjes heb je een heerlijke broodpizza!
  • Niet echt eten, maar wel lekker bij de borrel (of bij de gevulde pistolet met Mexicaans gehakt) zijn deze nacho broodchips met guacamole. Je hebt wel een frietpan of airfryer nodig. Snijd je sneetjes brood in driehoekjes en frituur ze goudbruin. Laat ze uitlekken en voeg naar smaak chilipoeder, cayennepeper, paprikapoeder of kant en klare Mexicaanse kruiden toe.
  • Liz wil dus sowieso soep, maar tosti’s en wentelteefjes zijn ook altijd een goed idee. Deze kunnen ook beiden in een pan en zijn zeker geschikt als je wat ouder brood hebt. Deze zomer gaan we toast met chocopasta en aardbeien proberen en ook speculaaswentelteefjes proberen – als het weer zo herfstachtig blijft!